#
EuroscolaRO2019
Pe dată de 14 octombrie echipa proiectului Euroscola a Liceului Teoretic Petre Pandrea a susținut un spectacol artistic dedicat prezentării carierei și educației ” Păsării Maiestre”, solistă Maria Tănase.
Deviza proiectului este “Educația schimbă vieți”, idee ce a fost transpusă și în momentele scenice jucate de către elevii implicați în proiect. După zile de muncă asiduă și implicare, spectacolul a fost pus în scenă la Casă Tineretului din orașul Balș, având un public numeros de toate vârstele, deoarece oamenii din comunitatea nostra manifestă un deosebit interes pentru folclorul românesc. Ideea principala a spectacolului a fost urmărirea în ordine cronologică a viețîi Mariei Tănase, de la primele cântele de ciocârlii auzite în grădina cu duzi, până la a fi emblemă cântecului românesc, reprezentându-ne țară peste hotare. Primul moment a pus în atenția publicului importanța tatălui artistei în timpul copilăria acesteia, Maria Tănase învățând să cânte în Mahalaua Cărămidarilor, toate sunetele din jurul ei prefăcându-se în muzică. ” Nimeni nu mă învățase cum se scoate un ton, cum se cuvine să cânți, nici ce să faci cu mâinile”, sunt vorbele Mariei Tănase, un suflet pur, ce a învățat de unde a apucat, dar care a reușit. A două scenetă pune sub lumina reflectoarelor talentul sau nativ, dar și curajul de a se angaja într-un teatru, fără studii muzicale. Primul om care a influențat-o a fost Constantin Tănase, directorul tetrului, ce a angajat-o sub numele de Mary Atanasiu. Ca reprezentantă a oamenilor simpli, pasărea măiastră a muzicii românești, nu și-a pus niciodată nevoile pe primul loc; a preferat să îi ajute pe cei aflați în situații limită. Acest fapt îl surprinde cea de-a treia scenetă, în care solistă îi oferă birjarului său toată leafă. A patra scenetă este structurată în două acte, primul urmărind planul prezent, în care i se ia interviu Mariei Tănase despre copilăria ei. În cel de-al doilea act gândurile solistei sunt concretizate într-o scenă emoționantă în care cântecul copilăriei sale vindecă sufletul omului simplu. În cea de-a cincea scenetă solistă demostrează că și în cele mai grele momente, viața se poate privi cu optimism și iubire pentru oameni.
În ultimele clipe de viață Maria Tănase primește apreciere și recunoștință din partea ucenicei sale, Mia Braia. Ultima scenetă realizată de elevi surprinde influență muzicii interpretei în lumea actuală, cântecul sau fiind nemuritor. Destinul a doi bunici a fost unit pe muzică Mariei Tănase, aceștia introducându-și nepoții în universul muzicii populare românești.
La finalul spectacolului toate persoanele implicate în proiect au jucat dansul ” Ciuleandra”, fapt ce a stârnit admirația publicului. Toate aceste scenete au fost alternate cu momente muzicale, interpretate de solistele implicate în proiect. În sala au răsunat ” Cine iubește și lasă”, “Lume, lume”, ” Ia uite-o, zău”.
Spectacolul a fost un adevărat succes, iar publicul a fost plăcut surprins de efortul depus de către elevii bălșeni.