Copiii digitali-părinți digitali

 Vremurile pe care le trăiesc copiii noștri sunt pentru mulți părinți contradictorii.

Pe de o parte, ne înspăimântă accesul la atât de multă informație, acces care se datorează în cea mai mare parte tehnologiei. Pentru că, de multe ori prea multe informații, mai ales cele false și prezentate fără grijă față de partea emoțională a copilului, le pot distorsiona realitatea copiilor noștri, percepțiile pe care le au față de lume, față de sine și față de relațiile de familie.

Iar pe de cealaltă parte ne bucură că, o dată cu deschiderea porților de comunicare, cum ar fi rețelele de socializare, YouTube, motoarele de căutare, mailul, apar și multe oportunități pentru copiii noștri.

Internetul este un foarte bun mediu educaţional şi informativ.

Motoarele de căutare ca Google, de exemplu, oferă sute, mii de rezultate pentru aproape orice căutare, pentru orice ai nevoie să afli, în doar câteva secunde. Este, practic, o sursă inepuizabilă de cunoştinţe.

Gândiţi-vă, de exemplu, cât de uşor le este copiilor acum să găsească informaţii despre orice loc din lumea largă, totul într-un singur loc, în confortul  casei lor şi bineînţeles , sub supravegherea părinţilor. Un alt avantaj important pentru copii este faptul că ei sunt mult mai interesaţi să afle lucruri noi de pe internet, pentru că în mediul online totul este mult mai dinamic şi au acces instant şi la imagini care să completeze armonios informaţiile pe care le obţin.
Copiii devin familiari cu modul de a folosi un computer încă de la vârste foarte fragede ceea ce le uşurează integrarea mai târziu, în mediile universitare şi chiar atunci când vor fi nevoiţi să îşi găsească un job.

Tehnologia a schimbat foarte mult felul în care copiii noștri învață, se distrează, cum interacționează cu prietenii și cum relaționează cu noi și cu școala

 Ce înseamnă să fii părinte digital?

Să fii părinte digital înseamnă, în mare, să fii pregătit să îi arăţi copilului tău cum şi în ce măsură să folosească internetul şi, evident, ce să nu facă. De asemenea, este important să ştii cum să îl protejezi de conţinutul nedorit la care poate fi expus în mediul online.

Avantajele utilizării tehnologiei digitale de către copiii

  • Folosirea tehnologiei digitale promovează studiul independent

Mulți copii sunt mai atrași de a-și face proiectul despre animalele de la Polul Nord folosind Wikipedia sau alte surse de informare de pe internet. În felul acesta, datorită faptului că materialul electronic este mai interactiv și mai stimulant, ei sunt mai motivați să își facă temele în timp util.

Pentru a nu folosi doar internetul la studiul pentru școală, părinții trebuie să ofere copiilor și cărți, enciclopedii sau vizite la muzee.

  • Acumularea facilă și plăcută a multor cunoștințe de cultură general și a limbilor străine

Urmărirea unor video-uri sau YouTuber-i agreați de părinți îi ajută pe majoritatea copiilor cu vârsta începând de la 7 ani să învețe limba engleză. Există creatori de video pe YouTube care fac tutoriale despre dans, despre istorie, fenomene naturale, despre gătit, experimente și altele. Părinții pot face noi rețete de prăjituri cu copiii lor urmărind tutoriale sua citind site-uri dedicate. Sau pot încerca cu ei acasă experimente văzute pe youtube, la fel ca la ora de chimie, folosind oțetul și bicarbonatul și obținând efectul de vulcan. Copiii pot învăța pași de dans noi pe melodia lor preferată fără a face un curs de dans, dacă ei nu își doresc un angajament de a urma cursuri pe termen lung.

  • Păstrarea relației cu prieteni și rude aflate în alte orașe Programe precum Skype sau Whatsapp facilitează păstrarea legăturii cu cei dragi la distanță.
  • Modelele 3D îi ajută pe copii să înțeleagă mai bine anumite concepte și informații

Copiii pot viziona animații ale sistemului solar, modele tridimensionale ale corpului uman și pot învăța cu ajutorul jocurilor interactive. Studii efectuate în SUA în programe educaționale ale copiilor cu vârstele cuprinse între 2 și 8 ani au arătat că atunci când copiii au la clasă cu moderație și tehnologie educațională, ei o văd ca pe o altă modalitate de învățare. Aceleași studii au arătat că acești copii se joacă cu la fel de multă plăcere cu nisip și apă, cu păpuși și mașini. Ei au pur și simplu un nou instrument de învățare la îndemână, un instrument în plus față de celelalte.

Dezavantajele utilizării tehnologiei digitale de către copiii

  • Nu este greșit să le oferim copiilor noștri divertisment pe tablete sau ipads, smartphones, jocuri video, laptop-uri, dar este în grija noastră, a părinților să îi ghidăm cum să utilizeze anumite instrumente ale tehnologiei.
  • Pericole legate de siguranța copiilor pe internet

Mulți copii nesupravegheați sau neinstruiți de părinții lor au devenit victime ale abuzului unor persoane periculoase pe internet. Alți copii au devenit dependenți de jocuri video.

  • Un alt pericol al mediului online este apariția reclamelor convingătoare care îi expun riscurilor.

Spre exemplu, când folosesc Google să caute ceva de interes pentru ei, sau vor sa afle informații despre sexualitate, ei pot ajunge pe siteuri destinate adulților, care promovează mai mult sau mai puțin ascuns comportamente precum consumul de alcool, droguri, sex neprotejat. Așa încât copiii pot crede că ceea ce văd este potrivit pentru viața lor, de vreme ce alții se angajează în astfel de comportamente.

  • Favorizează apariția bolilor si a obezității

Copiilor care petrec mult timp în fața ecranelor le rămâne mai puțin timp pentru joacă fizică și activități sportive. Acești copii ajung să nu mai iubească mișcarea și să prefere snack-urile în timp ce sunt activi online, snackuri care favorizează depozitarea grăsimilor în corp. Astfel copiii se îngrașă și ajung să sufere de obezitate. Obezitatea poate duce la alte boli, precum diabet, depresie, căzături frecvente. În plus, copiii care utilizează ecranele prea mult, ajung să nu mai aprecieze natura.

  • Deteriorează relația părinte copil

Deoarece majoritatea părinților petrec mai puțin timp cu copiii lor pentru că trebuie să meargă la serviciu, copiii au început să înlocuiască atenția părinților cu tehnologia digitală.

Cum le putem preveni?

  • Părinții ar trebuie să observe și să supravegheze comportamentul copiilor atât în online, cât și în offline.

Astfel, părinții pot bloca accesul la anumite siteuri care pot fi dăunătoare copiilor. De asemenea, este util ca informatiile acestea să vină și de la tineri vloggeri sau tineri activi în mediul online, pe care preadolescenții și adolescenții îi urmăresc. Părinții pot căuta astfel de personalități – modele pentru copiii lor și le pot explica. Și le pot spune despre cum se pot proteja, cum ar fi să nu dea datele personale

  • Părinții pot crea un program zilnic în care copiii au timp de mișcare.

Spre exemplu, de 5 ori pe săptămână să aibă joacă afară, în aer liber, și în una sau două zile pe săptămână un sport ales de copil. De asemenea, părinții pot încuraja mișcarea fizică mergând cu copiii la înot, jucând tenis de masă în parc, mergând cu ei în parcuri de aventură în aer liber.

  • Comportamentul digital al părintelui este modelul pe care îl asimilează și copilul

Pentru a ne ajuta copiii să nu devină dependenți de tehnologie, primul lucru pe care îl putem face este acela de a ne revizui noi felul în care folosim tehnologia acasă. Ideal este ca, o dată plecați de la birou și ajunși acasă, să nu mai petrecem timp pe telefon decât, să spunem, o dată în cele trei ore pe care le petrecem în familie după sfârșitul zilei de lucru. În weekend la fel, să ne verificăm telefonul sau tableta o dată la 2-3 ore, pentru a fi prezenți și fizic, și mental alături de copiii noștri. Dacă petrecem timp cu copiii, telefonul să nu fie lângă noi, pentru a nu ne distrage de la joaca și interacțiunea cu el. Când mergem în parc, putem reînvăța să ne lăsăm telefonul acasă. Astfel, suntem siguri că nu ne vom da copilul în leagăn în timp ce ne verificăm mesajele

 

Lista de documente disponibile pentru a fi descarcate:

Daca v-a placut acest articol trimiteti-l mai departe:
Share on Facebook
Facebook
0Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Tumblr
Tumblr
0Pin on Pinterest
Pinterest
0
Scroll Up