Tainele ceramicii culturii Vădastra – Am atins sufletul pământului, apoi i-am dat o nouă formă
de Maria Lăcraru și Maria Jurebie
Descoperirea culturilor create pe teritoriul României, cum ar fi, în acest caz, cultura Vădastra este întotdeauna un prilej bun de îmbogățire a bagajului de cunoştinţe şi de trezire a sentimentului de mândrie.
Aceste aspecte sunt ilustrate şi de echipa noastră care a avut ocazia să pătrundă în tainele ascunse ale acestei culture neolitice. Încă de la primele ore ale dimineții, un grup de 10 elevi de la Liceul Teoretic Petre Pandrea, împreună cu domnul Lucian Truță, profesor coordonator al Cercului de Arheologie la Palatul Copiilor “Adrian Băran” din Slatina, inițiatorul nostru în arta ceramicii, s-au adunat pregatiţi să modeleze lutul.
Acest atelier de lucru, ce face parte din Campania de informare si conştientizare – Renaşterea ceramicii de Vădastra – “Poveşti in lut”, s-a desfăşurat în Româna, o localitate rurală din apropierea Balşului, gazda noastră fiind olarul Turcitu, din cartierul Balșului – Româna
Mai întâi, domnul Truţă ne-a prezentat câteva dintre tehnicile folosite în Neolitic pentru realizarea vaselor ceramice: tehnica pumnului, tehnica formei si tehnica prin ciupire. Este de menţionat faptul că în acea perioadă nu exista roata olarului, şi prin urmare, toate vasele erau realizate cu mâna liberă prin tehnicile pe care le-am folosit si noi. Tehnica pumnului constă în realizarea unei bile de lut ce apoi este modelată sub forma unui vas. Însă, aceasta tehnică, pe cât pare de simplă, pe atât este de complicată. După ce i-am dat formă, vasul trebuie netezit foarte bine şi pereții să aibă o grosime egală pentru ca vasele să nu se crape. Lutul este scobit în interior cu un obiect plat, de obicei din os și apoi tasat cu degetele în direcție oblică. Vasul este adus la același nivel cu ajutorul unui cuțitaș iar apoi este lăsat câteva ore la uscat afară, dar nu direct la soare ci undeva la umbră.
Cea de-a doua metodă, tehnica formei, mult mai simplă din punctul de vedere al echipei noastre este cea în care bila de lut, din care am scos bulele de aer, este foarte bine tasată uniform până realizăm o lipie de lut. Ulterior, aceasta este dată cu un praf special pentru a nu se lipi atunci când va fi pusă pe o formă. Lutul va fi desprins cu grijă, pentru a nu se rupe, și se lasă la uscat cu faţa în jos.
În timpul creării acestor vase, omul olăritului neolitic, Lucian Truţă, ne povesteşte cum fiecare vas reprezintă corpul unui om şi cum modelele și ansamblul de culori roşu-alb nu sunt alese întamplător, acestea reprezentând oasele si sângele omului. Totodata, acesta a afirmat: “Este destul de complicat să faci un vas din lut folosind tehnici specifice culturii Vădastra, pentru că totul se face manual, nu cu roata aşa cum se practică în ceramica contemporană, însă, dacă ești suficient de motivat, vasul va reprezenta o parte din sufletul tău si munca se va transforma în pasiune.” Trebuie să recunosc, afirmaţia a fost cât se poate de adevărată , cu toţii am lucrat ore bune fără să obosim, pierzând deseori noţiunea timpului. Sentimentul tuturor a fost același, o emoție unică atunci când fiecare atingere dădea o altă formă vasului.
Trebuie menţionat faptul că aceste vase nu erau folosite pentru alimente, ci, mai degrabă ar fi avut un rol în ritualurile religioase alături de diferite statuete antropomorfe. A fost mult de muncă, au fost multe ore de stat în picioare, fiindcă așa se lucrează mai bine, însă a meritat. Am învățat despre tainele ascunse ale istoriei noastre şi am fost initiaţi în meşteşugul realizării vaselor ceramice de tip Vădastra.
Activitatea de creaţie va continua cu decorarea vaselor realizate folosind tehnicile inciziei şi ale exciziei.